Crinan Canal

Sitter med varsin öl på ”the Yot Spot” och väntar på våra hamburgare, efter att klarat av Crinan Canal. Nu har vi bara sjöslussen kvar i morgon bitti och efter den går vi till Arran, som enligt alla beskrivningar skall vara jättefint.

Vår resa i Crinan började vi sjöslussen, där vi låg kvar över natten.

I Oban började plötsligt vår sötvattenpump gå på högvarv. Trodde först att det bara var att byta tank, men nej. Locket till filtret hade av någon anledning gått i två delar. Temporär lagning med silvertejp, men det är ju inte vidare tätt. Lycka när Mats hittar ett nytt filter på Crinan boatyard för 11 pund.

Ovanför Neptune staircase träffade vi Andrea och Heiju på SY scala´dea från Essen. Nu träffar vi dem igen och de lägger sig utanpå oss. Vi äter middag tillsammans och avslutar med kaffe och efterrätt i deras sittbrunn. Det blir ett väldigt trevlig kväll.

Vi har nu insett att hela Crinan Canal, förutom sjöslussarna, är manuella och skall skötas av besättningen på båtarna. Vi och SY scala´dea bestämmer oss för att gå tillsammans och hjälpas åt. Eftersom vi är tre ombord, så blir det Mats som får bli vår ”lock master” och det  är som upprepade gympass.

I nästa sista slussen innan vi tar kväll, så vill inte vår motor starta. TOTALT DÖTT. Som tur är har vi Andrea och Heiju, som bogserar oss ur slussen och genom nästa också, vilket innebär att vi förtöjer där vi tänkt oss. Vilken härlig hjälp vi får. Några snabba samtal och till ”Crinan Boatyard” och de lovar att det skall komma en tekniker idag kl 08:30 till vår båt. Givetvis, vi är ju i Skotttland, så är han där kl 08:30. ”Nu startar motorn på första försöket, men ”vår” tekniker går igenom elsystem och hittar spår av ”rost” på några kontakter, som rengöres. Idag har motorn uppfört sig som vanligt.

Lotta extra händer har gjort att det fungerar väldigt bra, vilket blir extra tydligt när hon idag lämnades oss för hemfärd innan de tre sista slussarna. Vi saknar henne redan. Det har varit väldigt roligt och trevligt att ha henne ombord, tack och på återseende.

Mats i arbete tillsammans med Heiju.

Crinanyas3

Crinan är mycket vackert och väl värt slitet att slussa manuellt.

Nu har vi fyllt vatten och vi har tvättat våra kläder, såldes färdiga för avsegling mot Arran imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s