Arran

Efter en seg väntan på att få slussa ut från Crinan Canal, var det väldigt skönt att komma ut på havet igen. Vi gick tillsammans med våra nyfunna tyska vänner på S/Y Scala´dea till Lochranza på Arran, vilket är en distans på cirka 20M från sjöslussen.

Här i Skottland är det nästan bara bojar med en liten boj bredvid, som man fiskar upp tillsammans med förtöjningskedjan, som i sin tur sitter i stora bojen.

När vi kommer fram till gästbojarna, så är det en boj med ring långt ned, vilket vi inte hade förväntat oss. Snabbt ned i båten och hämta boj hake med tillhörande båtshake, för att kunna fånga bojen, vilket vi gör elegant på första försöket. Efter att snabbt  gjort ordning båten, så sjösätter vi jollen.

Vi vill hinna med att besöka destilleriet, som vi hört mycket gott om. Efter 20 minuters promenad är vi där och bokar in oss på dagens sista rundtur, som givetvis också omfattar provsmakning. Vi blir också glatt överraskande av att produktionen är i full gång, vilket inte har varit fallet någonstans sedan Highland Park i Kirkwall. För endast 7,5 pund så får vi en kunnig och engagerad guide, samt en frikostig provsmakning. Destilleriet är från 1995, men de har redan väldigt fina 18-åringar. En av dem ingår numera i vårt skeppsapotek.

 

På vägen tillbaka till båten, så springer vi på Heiju och Andrea, som har varit på promenad. Vi bestämmer oss för att äta en gemensam pubmiddag innan vi åker tillbaka till våra båtar. Heiju och Andrea har bestämt sig för att byta hamn, medans vi tänker ligga kvar. Vi tänker vandra.

Vi unnar oss en lugn morgon, innan vi drar på oss vandrarkängorna och sätter oss i jollen för den korta färden in till jollebryggan. Vi får en 25 km vandring, med väldigt fina vyer och ett antal trevliga möten med andra vandrare. Arran är en verkligt fin ö, som ett mini Skottland som v kan tänka oss att komma tillbaka till. Massor med fina hus och det finns 3-4 golfbanor på ön, men golf får bli en annan gång.

 

Lördag den 23 juli och vi lämnar Arran och Skottland. Kursen är satt mot Bangor utanför Belfast på Nordirland. Skottland vill vi sammanfatta med storslagen natur, otroligt vänliga & hjälpsamma människor, massor med härliga skaldjur och sist men inte minst whisky.

Adjö Skottland

Arran-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s