Det visste vi inte och lite Irish Sea

Det visste vi inte eller snare måste upplevas för att på riktigt förstås. Tidvatten är inte så svårt, däremot dess inverkan i form av strömmar och det som händer när strömmar, vågor och vind går åt olika håll eller möts. Man måste exempelvis ha upplevt när det ”kokar” omkring båten och när det är ok att gå igenom kokeriet eller när man definitivt inte bör göra det. Det finns ett antal platser där ”Tidal Gates” blir kritiska för planeringen, vi har passerat Pentland Firth, Corryvreckan och gått igenom den som finns utanför Lands End. Vi har ett antal framför oss i Bretagne.

Lands End och Longships

Det som kommer i fokus blir planering, när skall vi gå, när måste vi vara vid ett speciellt ställe och när kan vi angöra? Peel är ett bra exempel, där det går att angöra/avgå vid högvatten +- två timmar, dvs två tidsspann per dygn och den inverkan vi får på angöringen vid nästa hamn, som har sitt egna tidvatten och som då får utesluta för att tidsplaneringen inte går ihop. Känslan att ligga inför tröskeln i en hamn och se att det är i princip torrlagt, där vi tidigare passerat på väg in är häftig. Motström och medström under gång blir en tydlig parameter att räkna med, extra skjuts med ett antal knop framåt eller ett jobbigt stampande i motström.

Vad vi inte heller visste var att det finns så mycket delfiner i Irländska sjön och att de väldigt gärna leker med oss eller snarare Yasmine. Inte heller att flockarna är så stora (20-tal), vår erfarenhet från medelhavet är många delfin besök, men inte alls så många individer samtidigt.

Under gång måste man vila, när man kan

IrishSea-3

Nu ligger vi i Newlyn Harbour efter 51 timmar tills sjöss och 277 avverkade sjömil. Vi blev tyvärr tvungna att avstå från Scilly Isle pga antågande kraftiga vindar, som vi skrivandes stund börjar känna av och inte minst ett kraftigt regn. Vi kom hit kl 10 i strålande sol, som varade hela dagen. Det var underbart att ströva längs med hamnpromenaden och titta på alla söndagslediga, ta en kaffe och skydda kaffebrödet från fräcka trutar. Det årliga hamneventet med hembyggda flottar som tävlade drog massor med folk och ståhej. Lifeboats/sjöräddningen slängde vatten & mjölballonger  på deltagarna och körde upp jättevågor för att göra det hela extra spännande. Många badade och de flesta använde våtdräkter, vilket vi aldrig sett förut. Något för svenska vatten???

Mats var på språkresa i Cornwall för 44 år sedan och hade glömt bort hur vackert det är!!! Cornish Pastry är också en höjdare.

 

1 tanke på “Det visste vi inte och lite Irish Sea

  1. Inger Horowitz

    Tack vare er så får vi som inte är några båtmänniskor lära oss massor. Vi kan till en del förstå, men det är som ni säger, man måste uppleva för att verkligen förstå.
    Inger och Bruce

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s