Frankrike och Camaret-sur-mer

Vi får en fin översegling och har lyckligtvis de stora havsdyningarna (cirka 3 meter) med oss efter allt blåsande, så vi får ”lugn” resa över. Halvvind i lugn bris, det blev utmärkt för vårt Code-0 segel. När det senare blåste upp lite mer så körde vi med genuan. Det märks att vi kommit söderut, samt att det är augusti månad, det är mörkt som i en säck på natten. Det som kräver uppmärksamhet är alla fartyg som går i leden in & ut ur engelska kanalen och det är skönt med AIS & radar, som ändå gör det ganska enkelt att manövrera rätt när trafiklederna passeras.

Cornwall-14

Vi har räknat rätt och kommer in i Chenal Du For vid rätt tidpunkt, dvs 7 på morgonen och får en fin medström genom det oroliga vattnet i denna passage. När vi närmar oss Camaret-sur-mer vid 10, så har fransmännen vaknat och i det fina vädret är många segelbåtar ute och rör på sig – äntligen känns det som riktig sommar. Vi går in i hamnen kl 11 efter 124M och 24 timmar till sjöss.

Dagen ägnar vi åt att fixa lite med båten, spatsera på staden och spana in vilken restaurang vi skall besöka på kvällen. Camaret är en fin liten sommarstad med en härlig strandpromenad och många restauranger, samt bra vanliga matbutiker, dvs allt man behöver finns.

Efter att slocknat som ljus på kvällen, vaknar vi 9:30 och inser att vi varit väldigt trötta efter vår 24 timmars segling. Vi tittar närmare på staden och ger oss iväg för storhandling och för att äta moule fritas till lunch (sen sådan). Framåt kvällen börjar vi planera för nästa dags segling och ser att vi måste komma iväg ganska tidigt på morgonen, för att komma rätt tidsmässigt i nästa ”ström passage”. Vi är båda nere båten, när någon plötsligt börjar ropa Yasmine, Yasmine och vi skyndar oss upp. Vi får välkommet besök från Lotta och Mads på S/Y Looma IV som också är med i OSK och avseglar gruppen. Vi berättar att vi skall gå tidigt, med det är ok och de förtöjer utanpå oss. Det blir en väldigt trevlig kväll med ost och rödvin i vår sittbrunn. Det är en av höjdpunkterna med långsegling, dessa möten med nya och gamla vänner.

Vi har beräknat rätt även denna gång och den ökända passagen Raz de Sein tar vi som en dans. Dock var det ganska rörigt vatten i slutet av passagen.

_DSF6333

Strax innan vi når passagen blev vi omkörda av en Volvo Ocean Race båt – SCA som flaggade polskt och det var kul och se hur de tacklade sundet. Vi höll 10 knop och hängde inte med.

Efter 58 M så ligger vi på nu på svaj i en ögrupp Iles de Glenan, den ända korall revet som finns i Europa, enligt engelsmännen (sant eller falskt?). Det är 4 m skillnad på hög och lågvatten så vi har satt på ankarvakten som skriker om det blev fel.

Idag måndag har vi gått till Port-Louis vid Lorient, som är en fin och mysig hamn. På vägen dit så passerade vi 2000 avverkade sjömil på vår resa.

IMG_1112

1 tanke på “Frankrike och Camaret-sur-mer

 1. Inger Horowitz

  Tack för era nya inlägg och tack för att ni också lägger upp foton. Vi ser verkligen fram emot bildvisningar, när ni är tillbaka på landbacken igen.
  Kram
  Inger och Bruce

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s