Newlyn – Cornwall

Det blev 4 nätter i Newlyn, som är en mysig hamn med inte speciellt bra faciliteter, duschen har nog varit med sedan 1950 eller något liknande. Det är en aktiv fiskehamn och det var både spännande och kul att ligga mitt i detta. Pontonen och bryggan är alldeles utmärkt och hamnen är väl skyddad. Dessutom kan den angöras 24 timmar om dygnet. Fiskebåt vid ebb och dessutom syns Yasmine till höger!

Mats på ”kontoret”

IMG_1139

Andra dagen, så var vädret inte så överdrivet bra. Vi åkte först buss in till Penzance, som är en fin och gammal stad. Vi promenerade runt och tittade någon timme, därefter tillbaka till busstation och avfärd till St Ives.

Efter en fin bussfärd på cirka en timme kommer vi fram till buss stationen som ligger ovanför hamnen och vi får promenera ned till genom smala gator. Hade glömt bort hur det är att vara bland så mycket människor, flockvis med turister. Här märks tidvattnet väldigt tydligt, då i stort sett hela hamnen blir torrlagd vid lågvatten. St Ives är nog mest känd för att vara en konstnärs stad och det syns på alla gallerier. Vi besökte bland annat detta galleri, som får oss att med värme tänka på Vens konstförening och dess fina utställningslokal.

Vi hinner precis tillbaka till Newlyn för att köpa färsk torsk av den jättetrevliga fiskhandlaren, som berättar att han tidigare jobbade med fiskrensning på dagarna och fiske på nätterna, med hemmahamn St Ives. Han berättade också om vilka vandringar man kan göra i trakten, bland annat kustvandring från Lands End tillbaka mot Newlyn.

Vi bestämmer oss för att använda vår tredje dag till att vandra eftersom det fortfarande blåser mycket, med ganska kraftig sjögång. Upp hyfsat tidigt, snabb frukost och sedan till bageriet där Cornish Pastry inhandlas som matsäck. Bussen kommer och vi åker iväg på en vindlande färd på småvägar, som på cirka en timme tar oss till ett vackert och turistiskt Lands End. Kul att se från land, det vi såg från sjön en tidig morgon några dagar tidigare. Efter lite fotograferande så påbörjar vi vandringen, som i huvudsak löper efter ”klippkanten” och är bedövande vacker. När det kommer inskärningar, så bär det nerför och där finns ofta fina sandstränder, varav några är Cornwalls finaste. Det badas och surfas. Det märks att det är semestertider. Efter 3-4 timmar är vi framme vid vårt slutmål Porthcurno och går upp till det lilla samhället för att fånga bussen tillbaka. Nu är det en hisklig massa bilar och turistbussar, så cirkusen blir total när de skall mötas på vägar som inte rymmer två bussar, inte ens knappt två bilar. Resan tar nog två timmar hem, istället för en som tidtabellen säger.

Kvällens middag avnjuts på restaurang och det blir fisk och skaldjur. Det är en myt som måste avlivas, att britter inte kan laga mat!! Vi har ätit fantastisk gott under våra veckor på de brittiska öarna. När vi kommer till båten, berättar våra engelska båtgrannar att det är en usel prognos, så de tänker ligga kvar. Vi får inte riktigt det att gå ihop, när vi tittar på våra egna nedladdade prognoser.

När vi vaknar efter vår fjärde natt i Cornwall, så visar sig vädret vara riktigt bra och även engelsmännens prognos har justerats. Det är stor aktivitet på de flesta båtarna, nu skall alla iväg efter ganska många dagar med rejäl blåst. Mats laddar ned en färsk prognos och Lena springer på en snabb rund till bageriet, ostaffären, grönsaksaffären och ett sista besök i fiskaffären. Allt detta ligger runt hamnen i lilla Newlyn, inklusive en COOP, vad kan man mer önska sig. Vi gör båten färdig och lämnar UK kl 11.00 den 4 augusti, som vi kom till den 22 juni (Shetland) och sätter kurs mot Camaret-sur-mer i Frankrike.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s