Biscaya

Vi lämnar hamn kl 13:00  och går för motor i knappt två timmar, sedan kommer vinden och det blir en bra halvvind på 7-8 knop. Efter ytterligare någon/några timmar ökar vinden till cirka 15 knop och med den ökningen kommer också en rejäl sjögång. Farten är hög, vi gör mellan 7-8 knop hela tiden, men det är krävande arbete för rorsman. Vi minskar trycket i seglen genom att rulla in genuan lite grand och inför natten sätter vi rev1. Detta påverkar inte farten, men gör livet lite enklare för rorsman.

När vi gått över tröskeln (200m djup blir 4000 m) så avtar vinden och vrider. Vid 05:00 tog vi ned storen och seglade på code 0 i vindar på 6-9 knop och vindvinkel 120 grader. Kl 08:00 på torsdag morgon sätter vi på motorn, för nu är det i stort sett stiltje. Efter några timmar har vi en lätt vind och sätter vår code 0 och kan i lugn och ro segla nästan på önskad kurs.  Vi seglar med code 0 hela dagen och har det riktigt skönt, men har också börjat titta på nästa natt och vad har vi för beräknad ankomsttid till A`Coruna. Vad gäller ankomsttid så verkar det bli ankomst på natten, vilket visar sig stämma. Vad gäller natten, så ser vi på våra prognoser att det kommer börja blåsa upp mot 15-20 knop. Vi bestämmer oss för, att innan det blir mörkt, rulla in code 0 och sätta vår fock, samt första rev i storen. Detta visar sig vara ett klokt beslut, för ganska snart börjar det friska i och sjön kommer tillbaka. Nu får vi slita och det blir en ganska jobbig natt och det fortsätter så på fredagen.  Det blåser så pass att vi vid lunchtid tar ett rev till och det gör livet återigen lite lättare för rorsman, men det går fort. Vi rattstyr nu i två timmars pass, vilket innebär jobbiga jumpapass och vi somnar så fort man är vaktfri.

Strax innan tröskeln vid Spanien så börjar vinden lätta och båten är lättare att hålla, vi får en stabil segling.  Det är så bra, så vi börjar fundera på att släppa på något/några rev, men bestämmer oss för att avstå. Tur var det, för när vi har cirka 40 – 50 M kvar, så ger oss Biscaya en avskedshälsning med vindar på cirka 20-25 knop under en timme, för att därefter lugna sig igen. Allt detta har stämt bra med våra nedladdade prognoser.

Vid 10-tiden på fredagskvällen så har vi mobiltäckning, så Mats ringer marinan och kollar platstillgång. Vi kommer ju mitt i natten till okänd hamn och dessutom har Tall Shjp race ett stopp just denna helg i A`Coruna, med förmodat mycket båtar. Vi får svar från marinan och det är inte lätt att förstå, men det verkar ok att angöra marinan mitt i staden.

Vi anländer 02:45 efter 62 timmar och 351 M, går sakta, sakta in i hamnen och konstaterar att det är mycket båtar, men oj vad härligt-mitt framför nosen finns en ledig plats, så det är bara att glida in och förtöja. Härligt, härligt, men oj vad trött man är!! Trötta tar vi en dram – måste ju fira och sedan sova. Vi drog endast ut tamparna så att vi skulle få en lugn natt, resten fick vara.

2 tankar på “Biscaya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s