Porto

Vi har bestämt oss för att gå till Porto och kommer iväg vid 9:30 från Viana do Castello. Det är oerhört stark ström när vi skall gå och gör inte den mest eleganta sortin från pontonen, men det är helt ok.

Vi får en händelselös tripp till Marina Duoro, som ligger i floden som går upp vid Porto. Det är ingen vind, så det blir motorgång och det vi får ägna oss åt, är att spana efter fiskenät, som det finns mycket gått om. Utmärkningen är av det slaget, att man ser dem ganska sent, vilket gör att man inte får slappna av som rorsman, även om man går med autopilot. En liten fågel besöker oss, kanske en kolibri, men den sjöng inte. Den flög in under sprayhooden och blev riktigt rädd, innan den hittade ut igen. Vi lyckades inte ta något foto.

När vi närmar oss marinan, så ropar vi upp dem på VHF och de kommer ut med jolle och visar oss in till vår brygg plats. Den fina servicen fortsätter sedan på hamnkontoret, där vi får ett mycket engagerat mottagande inklusive genomgång av vad som är värt att göra.

Afurada heter den gamla fiskebyn som ligger vid marinen och ditt går vi sent på kvällen och väljer Taberna San Pedro, där de har grillad fisk. Först passerar vi Laviator Communataire där kvinnorna tvättar kläderna i olika bassänger, för att sedan hänga tvätten på linor utanför. Intressanta kvinnor, som ibland sjunger när de blir filmade/fotograferade.

Vi kom till en fullsatt restaurang och då servitören fattade att vi bara pratade engelska, så blev vi handfast anvisade ”sitt här”. Afurada i dagtid

Porto-2

Vi hamnade bredvid ett kanadensiskt par, dotter och pappa, som var över på en tvådagars visit. Båda jobbade i flygbranschen, så två dagar var ”business as usual” för dem. De var mycket sociala och trevliga, precis som det portugisiska paret som blev satta vid ”vårt” bord när kanadensarna gått. Detta eftersom de också prata bra engelska, kvinna jobbar som översättare och mannen som jurist. Vi fick veta mycket om både Porto och Algarve.

Idag, tisdag den 23 augusti, skall vi ägna åt Porto och portvinshusen. Vi börjar med Churchill, som marinan rekommenderar och har ett samarbete med, vilket innebär fri rundtur inklusive provsmakning. Huset är ungt och ägs av en ung Graham, som härstammar från den kända portvinsfamiljen.

Porto-4

Det är massor av folk, semestertider och de större husen är enormt kommersiella och lite tråkiga. Köa har vi ingen lust med. Vi går till Vaconcello som ”inte är en bar” påpekar den kunniga säljaren vi tar kontakt med på gatan utanför och han tar vant hand om oss. Berättar att det är ett litet men gammalt hus som inte säljer som de andra, utan man beställer direkt av honom och de skickar överallt. Deras viner har också vunnit priser och eftersom vi blir intresserade av deras 30 åriga port och rödvin från 2013, får vi provsmaka bägge. Otroligt gott och vi köper 12 flaskor rödvin och en 30 åring. ”Våran” säljare levererar vinerna personligen till båten på kvällen.

Porto-14

Porto är byggt runt floden med vackra byggnader som klättrar uppför bergen. De skryter med att allt är genuint och inte uppbyggt efter den stora jordbävningen, såsom Lissabon är. Vi åker en ”bergbana” upp till Se´Catedral efter att gått över Ponte D.Lois på den undre brodelen, för att gå på den övre delen på vägen tillbaka, där spårvagnen går. Nu är vi högt upp, tar linbanan ner till flodnivån och går på fik. Det är Natas pastejer till kaffet som gäller, de är lika goda som vi kommer ihåg från vårt besök i Lissabon (2010).

Igår när vi skulle checka ut, eftersom vi tänkte gå tidigt så ville de inte låta oss göra det pga dimma. När vi vaknar på morgonen, så möts vi inte av dimma utan kraftigt åskväder istället. Så vi blir kvar en dag till här i Porto.

3 tankar på “Porto

  1. matsanvret Inläggets författare

   Hej, Kul att höra av er. Ser ut som ni har det bra uppe i riorna. Här i Cascais är det varmt och skönt, dvs sommar. Vi ligger här någon/några dagar och sköter om båten. Dessutom troligt umgänge med Carina och Conny på Ultima, som ligger på samma brygga.
   Ha det gott
   Mats&Lena
   Yasmine

   Gilla

   Svara
 1. Inger Horowitz

  Kul att ni besökte ett, för mig, okänt portvinshus. Och det trevligaste är att ni gillade det nu smakade.

  Inger

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s