Porto till Lagos

 

 

 

Sista dagen i Porto ägnar vi oss åt Taylors portvinshus, som har en fantastiskt fin rundtur. Man går rundan själv med audiovisuellt stöd och får lära sig massor, samt se en stor del av deras anläggning. Taylors portvin är (förstås) mycket gott, så det blir ett par flaskor i inköp även här.

Efter Taylors, så promenerar vi runt ett antal timmar i Porto och tar sedan spårvagnen bort till den lilla färjan, som tar oss över floden till Afurada och vår marina. Vi kan inte låta bli ett återbesök på restaurang Taberna San Pedro och det är lika gott och trevligt denna gång.

Porto-3

Den 25/8 har vi ställt klockan på 6 för att komma iväg tidigt. Vi lämnar Duro Marina kl 07:00 i kraftig dimma……. Det är ingen vind och vi tar oss försiktigt ut på floden och sedan ut på havet. Det är många fritidsfiskare, som vi får kryssa emellan på vägen ut. Vi får en dimmig dag med motorgång och det är ganska enahanda. Det roligaste var den lilla fågeln som vilade ut hos oss och den var helt orädd. När Lena sov, tyckte den att hennes krage var ett väldigt bra ställe att sitta på.

Efter drygt 11 timmar och 67M kommer vi till Figuera Da Foz. Vi gör inte så mycket här, utan det blir en lugn kväll.

Nästa dag skall vi gå till Nazare och det är inte lika långt, med andra ord vi behöver inte gå upp så tidigt. Det blir ytterligare en dag i tätt dimma och ingen vind, motorgång … tråkigt.

Nazare är en ”bedagad” badort med massor av turister.

Det blir en långpromenad och sedan middag i båten. Marinan längst in är riktigt murken, men vi orkar inte flytta, skall ju bara stanna över natten. Den andra, privata marinan, är mycket bättre och ligger lite närmare staden.

Vän av ordning undrar kanske, var är bilderna? Dimma gör sig inte så bra på  bild, det blir ju bara ”mjölk”.

När det nu är dags för den tredje och sista etappen till Cascais, så slipper vi dimma. Vi får dock börja med motorgång, men när vi passerat udden vid Peniche så kan vi sätta segel.

_DSF6580

Det blir ”wing & wing” med Code-zero åt ena hållet och genua spirad åt andra. Vi har undanvind på 9-14 knop och gör bra fart, pendlar mellan 6-7 knop. När vi kommer ned mot Cascais och rundar udden vid Cabo da Roca, så ökar vinden snabbt till 25 knop och det blir rejält drag. Vi tycker att det blir för mycket segelyta med Code-zero och bestämmer oss för att rulla in den. Det visar sig vara ganska tungt att rulla in i stark vind, därför skall vi prova en annan segelsättning som många långseglare använder, nämligen revad stor satt med preventer, spirad genua och hårt skottad fock som för in vinden i genuan.

Efter drygt 11 timmar och 68 M är vi framme i Cascais och går in i marinan, som är mycket fin. Man lägger sig först vid receptions pontonen och checkar in, sedan blir man guidad till sin plats. När vi glider mot vår plats, så passerar vi Ultimo med Conny & Carina, som vinkar glatt till oss. Det visar sig att vi hamnar på samma ponton.  Vi får nu ett antal trevliga dagar tillsammans med mycket erfarenhetsutbyte, goda middagar och glada skratt.

_DSF6227

Vi ägnar de första dagarna åt båtvård och proviantering, vilket är nödvändigt. Vi har ju faktisks seglat 2750 M från Nynäshamn. Igår (30/8) tar vi lokaltåget till Belem, där det skall finnas en bra båtaffär och det visar sig stämma, den bästa vi varit i sedan Sverige.

När vi klivit av tåget och har satt kursen mot båtaffären, så ropar någon bakom oss Yasmine och när vi vänder oss om, så är det Mats & Ewa från Angelina. De ligger i marinan som ligger mest centralt i Lissabon och är på väg till samma båtaffär som oss. När vi alla klarat av våra inköp, så äter vi en gemensam lunch och som vanligt med OSK:are, det blir jättetrevligt och givande. Angelina kommer att gå direkt från Lissabon/Cascais ut till Madeira och det var kul att höra om deras planer.

Vi hade tänkt lämna Cascais idag (31/8), men efter att pratat med Mats & Ewa och insett att det faktiskt fungerar att gå natt även här, om man bara håller avstånd från kusten, pga alla fiskeredskap, så bestämmer vi oss för att lämna imorgon 1/9 för en direktsegling till Lagos. Cascais till Lagos kommer att bli en distans på cirka 120M och vi räknar med att vara framme på fredag fm. Beslutet påverkas av att det blåser ganska kraftigt och prognosen säger att det skall lugna sig i natt.

Idag har vi spelat golf, vilket var jättekul. Har inte rört klubborna sedan Nord-Irland och det märks på spelet. Vi får dock hyfsad ordning på det hela under de sista nio hålen och spelar ganska nära våra handikapp, men svajigt. Banan vi spelar är Quinta de Marinha och den är riktigt bra.

IMG_1137

Vi har bestämt med Conny och Carina att gå ut och äta tillsammans. Kvällen innan var vi i de gamla delarna av Cascais och åt på en väldigt trevlig & mysig restaurang B&B. Det är vindlande smala gator och små torg, vilket gör att det inte ät självklart att man hittar hit. De flesta av turisterna håller till nere i centrum, vilket det gör att det blir en helt annan stämning här i de gamla delarna.

1/9 och vi vaknar till lugnt och soligt väder, vill inte komma för tidigt till Lagos så vi tar det lugnt på morgonen och kommer iväg vid 11. Blir motorgång de första timmarna, innan vi kan hissa segel och slå av. Vi prövar wing&wing metoden som vi skrev om tidigare, men får inte till det riktigt. Det vi gjorde fel, var att vi inte skottade focken hårt, hårt, dvs i praktiken midskepps. Vinden är inte helt platt, så vi gör bra fart på stor och genua. Vi 1 på natten, så har vinden gått ned till 4-5 knopp och vridit till absolut plattläns. Detta gör att vi får dålig fart, med påföljd att seglen i stort bara fladdrar, eftersom dyning och vågor finns kvar. Vi bestämmer oss för att ta ned seglen och gå för motor resten av natten.

Vi rundar udden vid 7 på morgonen, som tar oss in till Algarvekusten och det är otroligt vackert och dramatiskt.

Vi förtöjer i Lagos fina marina kl 10 på morgen (2/9) efter 23 timmar till sjöss och 130 avverkade sjömil.

 

5 tankar på “Porto till Lagos

 1. Harriet Anvret

  Hej Mats! Anette och jag sitter och tittar på er websida. Vi har det bra hemma hos Anette och passar på att vara utomhus, eftersom vädret är varmt och soligt. Det är tur att Anette tar emot oss för det går inte att bo på Ringvägen, jag har varit och tittat. Det är så dammigt att man kan rita på diskbänken. Ni ska vara rädda om er. Jag längtar efter er. Det är kolsvart ute och börjar bli läggdags. Kramar mamma och Ivar

  Gilla

  Svara
 2. Pia Hällerstam

  Vi har haft gäster från Sverige massor av gånger MEN aldrig någon som kommit med båt 😀 Mycket trevligt att träffa er o höra om era äventyr 🙂 Vi önskar er Lycka Till på den fortsatta seglatsen 🙂 Kanske träffas vi igen på torget i Ferragudo 😉 Kramar från Pia o Kenneth

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s