Sköna dagar i Algarve

Efter att rundat udden in till Algarve kusten och Lagos,

så har vi haft sköna dagar och kombinerat lite nytta med att bada, sola, turista och äta gott. I Lagos fina marinan så tog vi möjligheten att tvätta, vilket var behövligt. Veckorna rinner iväg och tvätt högen växer med motsvarande takt.

Båtbutiken fick också flera besök, den ligger nästgårds och är väldigt bra. Vi nöjde oss med två nätter i Lagos, då marinan är dyr, även om det blev helt ok pris för oss som ARC deltagare med rabatter.

Vi seglade i lätt vind hela 8,5M till Ferragudo, där vi la oss på svaj utanför stranden som ligger innanför pigarmarna.

ferragudo-1

Vi hade bestämt med Pia och Kenneth, som bor i Ferragudo sedan 2013, att vi skulle träffas. Vi mötes på torget och åt middag tillsammans, det var trevligt och spännande att få ta del av deras erfarenheter av hur det är att bo i Portugal. De driver ett företag, med fokus på dykning, snorkling, hiking och uthyrning, se deras hemsida http://www.dive4joy.com. Kenneth är erfaren dykinstruktör, så vi kom också in på möjligheten för Lena att dyka.

Vi bestämde att träffas igen i måndagskväll (5/9), äta glass och göra upp planer för dykning.

Mats skulle hämta Kenneth på tisdag morgonen med jollen, medan Lena fixade till sin utrustning och det märktes på henne att det var nervöst. När Kenneth kommer ut till Yasmine och i lugn och ro går igenom det kommande dyket med Lena, så blir det lugnt, då Kenneth ingjuter ett lugn som är skönt att skåda. När dräkter är påtagna, så kör Mats ut de två dykarna till ett fint rev strax utanför piren och Lena får ett fint 40 minutersdyk.

Vi blir kvar tre dagar och har det väldigt skönt, blandat med lathet så polerar vi upp allt rostfritt och fixar till en del märken på skrovet och Yasmine skiner belåtet. Bengt och Lillemor, som vi känt i många år hör av sig via messanger och undrar hur länge vi tänker vara kvar? De är med vänner på semestervecka i Albufeira, så vi bestämmer snabbt att dit seglar vi och får en fin undanvindssegling i 15M. Bengt har haft koll på Marintraffic, så när vi har lagt till så ringer det på mobilen och vi får besök inom 30 minuter. Det blir en trevlig eftermiddag och sedan middag på kvällen med allihopa i sällskapet, Bengt, Lillemor, Göran, Arne, Annika och Marita.

Idag hade vi tänkt gå vidare och ligga på svaj, men vindprognosen för vårt ankringsställe var inte så kul, så vi bestämde oss för att ligga kvar. Träna, titta på staden och bada, med andra ord ha en skön dag.

På eftermiddagen drog det in konstiga svarta moln, som visar sig vara brandrök från skogsbränder i bergen 30 km bort. Det har inte regnat på tre månader så bränderna är svårsläckta och 200 brandmän jobbar med att släcka. När vi kommer tillbaka till båten, så har vi fått en del nedfall av sot, så det blir att tvätta/spola av i  morgon bitti. Just nu, kl 23, så känns det skönt att ligga i bra hamn då det viner i riggen.

4 tankar på “Sköna dagar i Algarve

 1. Monika Gidlund

  Åh vad härligt det låter! Och att du har fått dyka Lena! Visst är det underbart!? Min hemmamiljö där jag trivs såå bra..under vattnet alltså!😊 fortsatt härlig resa!💕

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Jan Andersson

  Hej Lena O Mats.
  Mia o jag följer er resa med stort intresse, och som vi fattar har allt gått bra. Vi var i Albufeira för många år sedan och minns bl.a. trappan ner och stranden som ni fotat. Det låter vanskligt att ligga på svaj på en så öppen kust med Atlanten in från väst, men jag är övertygad att ni har allt under kontroll.
  Vi ser med spänning fram mot ert fortsatta äventyr.
  Bästa hälsningar,
  Mia & Jan

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. matsanvret Inläggets författare

   Mia & jan,
   Kul att ni följer oss. När vi legat på svaj, så har vi antingen legat innanför vågbrytare eller innanför sandöar. Vi har haft bra skydd för det väder som gäller just nu. Under vintern är dock inte dessa ställen helt säkra att ligga på, om det kommer storm från ”fel” håll. Som exempel i Ferragudo, där stenar ligger ovanpå piren, som tidigare låg utanför innan oväder. Vi pratar om stenblock i flertons klassen.
   Kram Mats & Lena

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s