Gibraltar

Angjorde Gibraltar den 15 september. Fredagen gick åt till att få leveransen av vår Hydrovane utförd, dvs grejorna ombord lastade och klara för installation. Började dagen med att gå bort till logistikföretaget i andra ändan av Gibraltar. Mats drog en pirra hela vägen, men det behövdes inte eftersom tullklareringen inte var klar, så det blev retur till båten med oförrättat ärende. Vi fick dock se mycket på vägen, gatuliv, kanonbastioner etc.

Gick också in i Gibraltars andra marina, som är lite mera ”posh” och tog en fika på ett fint ställe vid kajkanten. Efter 3-4 påminnelsesamtal kom grejorna med transport till båten klockan 16:30 och tacksamt nog hjälpte killarna till att lyfta ombord de fem lådorna som totalt vägde 78 kg.

Skall inte trötta ut er kära följare med alla detaljer om de närmaste fem dagarna, som blev arbetsdagar. Ted som hjälpte oss med installationen kom på lördag morgon (17/9) och flyttade in. Ted bodde på båten till tisdagen, då allting var klart. Vår nya besättningsmedlem ”VindBjörn” installerad och klar, Watt&Sea flyttad från det gamla fästet till nytt som sitter på vindrodret, gamla fästet borttaget och skruvhålen igen spacklade och slutligen en lösning på plats för att kunna låsa båtens roder då vindrodret används.

Ted är en intressant man, en pensionerad engelsman (74 år) som gör den här typen av jobb för att det är kul, samt förstås för att dryga ut kassan. Han bor i Portugal vid gränsfloden mot Spanien, där han också har sin egenbyggda segelbåt i stål.

Förutom att vara hantlangare till Ted så har vi införskaffat ett övervakningssystem för vår batteribank och två ytterligare batterier till batteribanken (nu totalt 550 Ah), som Mats har installerat. Fästet för utombordaren har Lena flyttat. Som sagt plötsligt har 5 arbetsdagar gått och vi har egentligen inte sett Gibraltar alls.

Vi diskuterade fram och tillbaka, tittar på väderfönster och funderar lite till. Kommer fram till att vi faktiskt vill se något också, innan vi seglar vidare och har därför ägnat dagen åt att vara turister idag. Promenerade bort till linbanan och åkte upp. Vi har sett apor, apor och apor.

Dessutom massa vackra vyer och varit inne i tunnlar och försvarsanläggningar från förr. Kort sagt, varit en intressant dag, med lång och skön promenad.

Imorgon har vi hyrt bil och kommer att åka in i Spanien i två dag och se lite mer där. Sedan är det bara att hålla tummarna för, att vi har ett bra väderfönster för överseglingen till Madeira eller snarare Porto Santos, vilket är en sträcka på 580 sjömil.

4 tankar på “Gibraltar

 1. Ove

  Kul att följa er på resan. Vi var själva i Gibraltar för ett år sedan och känner igen vyerna och aporna inte minst. Fast vi korsade landningsbanan med buss. Hoppas ni får en behaglig segling till Madeira. Jan Norlin passerade Gibraltar för några veckor sedan och har nu rundat Mallorca för att övervintra i Cartagena på sydkusten. Här är det båtupptagning snart.
  Hälsn.
  Ove & Malla

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. matsanvret Inläggets författare

   Vi tycker det är lika roligt varje gång, när vi får kommentarer/reaktioner på vår hemsida. Vi kan inte påstå att vi är avundsjuka på ”båtupptagnings tiden”. Vi har också kollat in Jans hemsida och det är roligt att se, att det gått bra för honom. Själva har vi precis kommit tillbaka till båten, efter att varit i Spanien i två dagar med hyrbil. Vi återkommer om detta i ett inlägg i morgon.

   Gilla

   Svara
 2. sykittiesailing

  Kul att ni fått de nya grejorna installerade. Låter inte helt lätt att få ihop logistiken. Jag följer också Janne på AIS, men visste inte att han har en hemsida. Kan jag få den av dig? Nu bär det av mot Madeira förstår jag. Hoppas ni får en fin resa dit ut. Här hemma är det ”nästan” lite sommar kvar så det känns inte så där angeläget att ta upp båten, men den ska vara i en månad till.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. matsanvret Inläggets författare

   Vi har ändrat planer något, pga aktuella väderprognoser. Det innebär att vi går direkt till Kanarieöarna i morgon måndag alternativt tisdag morgon. Vi tar beslutet så sent som möjligt i avvaktan på prognos. Vad gäller länk till Jans hemsida, så har jag lagt upp den i vår länklista, S/Y Paula. Ha det gott och njut av höstsegling hemma.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s