Ändrade planer

När vi återkommer till Gibraltar efter vår biltur, visar prognoserna att de två första dagarna av vår segling från Gibraltar innebär tufft väder. Stannar vi i Gibraltar för att invänta bättre väder för själva överfarten så fastnar vi i hamn då det blåser skjortan i sundet i många dagar/veckor. Vi kommer fram till att Lanzarote är ett bättre val, tufft väder i två dagar och lättare om vi går närmre Afrika, dessutom har insikten vuxit fram att det blir lite kort om tid med både Madeira och Kanarieöarna som destinationer på vår väg mot Las Palmas

Söndagen i Gibraltar ägnar vi åt båtvård och proviantering, vilket tar sin tid.

Vi går upp, så att vi skall vara färdiga för avsegling när det ljusnar. Upp till hamnkontoret och betala för el & vatten och sedan kasta loss för en kort färd till dieselkajen. Efter att fyllt fullt (52£  för 120 liter), så lämnar vi Gibraltar 09:30. Viktigt att komma iväg, för att fånga så fördelaktig ström som möjligt, den är kopplad till högvattnet vid Gibraltar. I sundet blåser det alltid väst eller öst, sällan något annat och är vinden fel i förhållande till ström och vågor så blir det inte kul. Gör man rätt så skjuts man ut som en kanonkula (citat).

Det blir en helt ok segling med undanvind i drygt 20 knop, men det går inte speciellt fort p.g.a. mot strömmar trots att vi går nära land där det skall vara ok. Det är väldigt skönt att lämna Gibraltar, eftersom det kommer vara mycket vind i ett antal dagar, vilket gör det sannolikt att man ”fastnar”. Gibraltar tycks ha sitt eget väder och det är ofta som molnen ligger över toppen men det är sol runt om.

Innan avsegling laddade vi ned en ny prognos, som inte blivit bättre, snarare tvärtom. Nu är det blåsigt hela vägen in till Afrikas kust. När vi nu känner vädret på riktigt, dvs inte ligger i hamnen och tycker att det viner i riggen, så växer en diskussion fram om det är så ”kul” väderfönster till Lanzarote? Efter ytterligare koll på prognosen, så ser vi att det ser riktigt bra ut från fredag och vi bestämmer oss för att det kör vi på. Vad gör vi nu då, vi är ju ute på havet och Gibraltar är inget alternativ? Vi bestämmer oss för Cadiz, som är en utmärkt avseglingshamn om man skall till Lanzarote. Sagt och gjort, 74 sjömil senare angör vi marinan i Cadiz kl 12 på natten och det är inget problem, här har vi varit förut.

Bonusen för detta snabbt påkomna besök i Cadiz är att vi hinner hyra bil en dag och åka och titta på Sevilla. Det blir på torsdag. Vi hinner också komma igång med träningen igen som  har legat nere under arbetsveckan i Gibraltar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s