Översegling till Lanzarote

Väderfönstret vi sett på våra prognoser består, vilket innebär att vi kommer iväg fredagen den 30 september. Vi tar det lugnt på morgonen, förbereder båten och tankar några extradunkar med diesel. Enligt prognosen har det blåst rejält i Gibraltar sund och det kommer börja lägga sig framåt dagen och det är därför vi inte lämnar Cadiz förrän 11:30.

En bit ut börjar det blåsa, dock inte mer än 14-17 knop. Vinden är sällan problemet här, utan det är den mycket grova sjön. Vi gör god fart i halvvinden och seglar i 6-7 knop, men det är lite rock-roll.

Efter halvvinden i början, så fångar vi så småningom upp undanvinden och det blir behagligare, samtidigt som vi vänjer oss vid sjön. Det är lite konstigt, tittar man framåt så ser det ganska lugnt ut, men kolla bakåt!! Det är berg efter berg av vågor som jagar oss – häftigt.

Vi kommer in vårt vaktschema som innebär 4 timmars pass mellan 11:00 -23:00 och 3 timmars pass mellan 23:00 11:00. Nu flyter dagarna ihop, man vaktar, äter, sover, plockar ned väderprognoser via satellit, byter segelsättning och ibland bara sitter ned och pratar med varandra.

Vi provar vårt nya vindroder och det tar sin tid innan vi börjar få kläm på inställningar etc. Vi lär oss efterhand och det går bättre och bättre. Detta innebär att vi växlar mellan att använda vår elektroniska autopilot och nytillskottet. Sammanfattningsvis, detta blir bra.

img_1176

Det är ett lärande att långsegla, vi har blivit riktigt duktiga på att undanvindssegla. När det är vindar under 12-15 knop fungerar det utmärkt att segla wing-wing med code-0 och spirad genua. Den andra metoden vi seglat mycket med, är bottenrevad stor som hålls ut med preventer gejder, spirad genua åt andra hållet. I tillägg har vi en hårdskottad fock, så nära mitten som möjligt av båten. Det blir en mycket fin balans och lugn gång, även om sjön är grov. Vår vanliga fock är lite för stor för denna segelsättning, så vi använder vår stormfock istället och den är perfekt.

img_1175

De sista 5 timmarna blir motorgång och vi angör Lanzarote kl 01:30 på onsdagsmorgon den 5 oktober. Nytt rekord för oss, vi har varit 111 timmar till sjöss och avverkad 606 sjömil. Nu skall vi ägna oss åt båtvård och åt att vara turister ett tag. Vi skall vara i Las Palmas den 4 november, så nu kan vi ta det lugnt!

2 tankar på “Översegling till Lanzarote

  1. Lennart

    Skönt att se er på AIS igen, jag har inte kunnat hitta er under flera dagar. Och verkligen kul att följa er blogg! Jag läser den med stort intresse, både om er segling och era utflykter. Fortsätt gärna med bloggen.
    Här uppe i Nynäshamn har vi fortfarande sensommar, men nu börjar det bli lite kyligare. +10-15C och mycket solsken är inte dåligt så här års. Till helgen blir det årets sista segling sen är det upptagningen som ska planeras.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s