Las Palmas andra veckan som också blivit den tredje – nu är det nära

 

Det absolut viktigaste och roligaste sedan förra inlägget är att Caroline har anslutit, så nu är vi full besättning. Annars går bara dagarna med olika typer av förberedelsearbete och när solen börjar gå ner (väldigt kort tid mellan ljus och mörker), så är det dags för sundowner och mingel med alla andra besättningar. Inte sällan är det också någon form av fest/party/middag på kvällen, vilket är väldigt kul men man orkar inte vara med på allt, fokus ligger trots allt på den kommande seglingen, som är det häftigaste vi gjort hittills i vårt seglarliv. En del av förberedelserna är att gå på väldigt bra seminarier som ARC anordnar, samt ta del av den outsinliga källan av erfarenhet som finns samlad bland alla båtar och besättningar här i Las Palmas.

Lena och Caroline har gjort klart matplaneringen, så att vi har kunnat skicka iväg beställning på kött, grönsaker och dricka, allt levereras till båten. Köttet kommer att vara vakuumförpackat och djupfryst. Vi har fått allt utom kött och grönsaker, som kommer på lördag.

I måndags var Lena och Caroline välförtjänt lediga och åkte på rundtur, arrangerat av ARC.

Det är vinter på Kanarieöarna, och då förvandlas naturen från torrt och brunt till grönt och blommorna slår ut och visar sig, ibland bara några dagar, vilket är naturligt då det bara regnar 15 dagar om året. På Jardin Botánico Canario fick de se exempel på detta. En fontän var utformad så att varje vatten munstycke var olika och tillsammans bildades en orkester som spelade för naturen. Tyvärr är den inte funktionsduglig längre.

Mother in law

kanarieoarna-3

Carolin bredvid en viktig messenat.

kanarieoarna-6

Inte viste vi att den världsberömda golfklubben Bandama låg på kanten till en vulkan som hade sitt senaste utbrott för 2000 år sedan. Kratern är enorm, 1 km i diameter och 200m djup. Det finns vackra vandringsleder så hit vill vi gärna komma igen, både för att spela golf och vandra.

kanarieoarna-7

Kaffepaus

I Tajeda såg vi konstiga bergsformationer, monoliter, där ikonen Roque Nublo och Roque Bentayga är öns främsta sevärdhet.

I Teror såg vi Basilikan men vi fastnade mer för balkonger för de var imponerande. I Arucas var vi nästan i Barcelona eller vad säger ni om likheten i arkitekturen!

 

Mats stannade på båten och avverkade listan på åtgärder gällande rigg och annat på däck och lite till. Vi har nu i stort sett bara proviantering kvar och att gå igenom alla rutiner med Caroline, framförallt säkerhet. En av huvudorsakerna till att Mats var kvar ombord, är att vi väntar på Raymarine, som kommer måndag eller tisdag. När vi seglade till Lanzarote fick vi plötsligt ”blå skärm” på vår plotter, vilket var en otrevlig upplevelse, då det krävdes total omstart av systemet.

Supermånen i Las Palmas

img_1318

Många leverantörer flyger in folk till Las Palmas, bara för att ge service till alla ARC båtar, vilket innebär att vi fått besök från Raymarine, Watt&Sea, Schenker (watermaker) och Hydrovane. Alla har gjort åtgärder och dessutom utan kostnad, som exempel gjorde Raymarine garantibyte av plotter.

Det som nu kommer att hända är att vi deltar i de sista seminarierna och för Carolines del att delta i en livflotteövning.  Livflotteövningen är avklarad och inte bara det, utan ett antal fester också, bland annat 70-tals festen igår kväll med fantastiska kreationer. Las Palmas motsvarigheter till Buttericks har haft högkonjunktur.

img_1326

Vad gäller båten, så kommer vi nu börja att göra den segelklar, vilket innebär att ta fram alla tampar (preventers, extra skot tampar etc etc) och rigga båten för framförallt undanvinds segling. Idag torsdag har vi haft dykare som gjort rent under båten och tagit bort resterna av ett fisknät som satt runt propelleraxeln (propellerkniven har fungerat).  Lena skall upp i masten och sätta på skydd på spridarna, för att minimera slitage på seglen.

Vi tar också ned väderprognoser varje dag, för att kunna börja analysera vägval. Vägval låter kanske konstigt, men det är frågan om hur långt söderut vi skall gå mot Cap Verde för att fånga passadvinden, innan vi styr västerut. Dessutom måste vi se om det finns elaka lågtryck eller för all del stiltjebälten som vi vill försöka undvika. Dessa frågeställningar kommer att vara centrala under hela överfarten. På lördag är det skippers briefing och då får vi också en genomgång av gällande väderprognos.

Aktivitetsnivån är hög på bryggan och många jobbar, speciellt som de flesta båtarna nu verkar ha fulla besättningar. Förutom ARC folk, så är det många som är intresserade besökare som vandrar runt på bryggan. Vi har fått trevligt besök av Christina, (f.d arbetskamrat till Lena) och Örjan, Anki och hennes man (planerar för ARC2018) från OSK med sällskap, som avlöstes av Lasse från NSS (anmäld till ARC2017).

På söndag kl 13:00 går startskottet för vårt äventyr och under överseglingen kan ni följa oss, och alla andra, via ”ARC 2016 fleetviewer” – länken i länklistan eller ladda ned appen ”YB Races”.  Vi kommer dessutom försöka göra ett kort inlägg per dag under seglingen till Karibien och berätta hur vi har det/livet ombord, men tyvärr bilderna får ni vänta på till St Lucia.

5 tankar på “Las Palmas andra veckan som också blivit den tredje – nu är det nära

 1. Ulla

  Hej på er!
  Vi på S/Y Loupan önskar er lycka till på seglingen över Atlanten! Det är så kul att läsa alla blogginlägg från Las Palmas och minnas känslan dagarna innan start.
  Fair winds!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Bitten

  Hej, vilka snyggingar, ni verkar ha roligt på er resa. Banbamas har jag och Mats spelat för många år sedan. Nu är vi 3 veckor
  Portugal och spelar golf. Bra banor och trevligt boende. Ha det nu så bra
  Hälsningar Mats & Bitten

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Ove

  Lycka till nu på överresan. Kommer med spänning att följa er. Själva har vi nyss kommit hem efter tre veckor i Torremolinos. Träffade Jan Norlin i Almerimar där han tagit upp båten för underhåll, passade också på att lacka om friborden. Han kommer att övervintra i Cartagena.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s