Nionde dagen – dramatiskt slut på åttonde

Seglingsmässigt har de sista 24 timmarna varit händelselösa, motorgång över ett spegelblankt hav. Idag har vi sett vår första val på avstånd och en flock delfiner som passerade, men inte var intresserade av oss. Vi har avverkat 1030 M och fortsätter på vår SW kurs. Vi firade de 1000 M med varsin iskall Tropicana och jordnötter. Vi kopplar av och njuter i väntan på mer vind. Vi har också haft kontakt med HavAnna via satellit-SMS och de har också fastnat i samma stiltjebälte. En rak linje från vår nuvarande position till St Lucia säger 1776 M till målet.

Igår kväll när vi slog på motorn, började vi också tillverka vatten och Mats duschade. När han var klar och vi höll på med maten, så hördes ett konstigt ljud från motorrummet, vilket gör att Mats kommer ned och Lena går upp i sittbrunnen. När luckan till motorrummet lyfts, så möts vi av ett motorrum fullt med vatten och en vattendimma i bakkant, hjärtat åker ut någonstans utanför kroppen, men det blir fokus. Felsökning snabbar än snabbt vidtar och Mats ser till att komma åt motorn bakifrån (har redan konstaterat att sjövattenintaget är ok) och lycka är att konstatera att det läcker från en slang i ”watermaker” systemet. Mats slår av ”watermakern” och då slutar det att spruta in vatten. Jobbigt för Lena att vara i sittbrunnen och förstå att vi har problem, men inte exakt vad och hur det går. Man ägnar sig inte åt infomöten i sådana här lägen.

Hur blev det så här? I Las Palmas fick vi en slang bytt, som skulle tåla högt tryck bättre, men den monterades så att den låg mot propelleraxeln och det är ju inte speciellt smart. Mats kapade slangen, tog bort den trasiga delen, återmonterade och därmed är systemet åtgärdat. Därefter blev det att pumpa bort vatten och torka torrt i motorrummet. Vid det laget har hjärtat återvänt in i kroppen, det var obehagligt innan vi lokaliserat läckan.

Idag har vi ägnat oss att pumpa ut vattnet som runnit ned i kölsvinet och torkat torrt där också.

Vi hörde precis att första båten nått fram till St Lucia, med det är ju en annan division än vår.

Vi har det fortsatt mycket bra, fortsättning följer imorgon i följetongen – Hitta vind!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s