BVI – Brittiska Jungfruöarna

Vi kom till BVI eller Brittiska Jungfruöarna efter en fin nattsegling i månsken. Det var första gången som vi hade riktig undanvindssegling sedan överfarten och fick därför möjlighet att testa vår nya spinnakerbom ordentlig med en bra wing & wing segling under hela natten.

Vår inklareringshamn blir Road Town på Tortola och vi börjar med att ankra utanför färjeterminalen, där tull & immigration finns. Mats tar jollen in för inklareringen. Proceduren är ganska lika i de olika länderna, man börjar med customs, därefter blir det immigration och många gånger avslutar man med hamnmyndigheten. Ibland får man gå tillbaka och avsluta hos customs, men det varierar. Dessutom får man ofta betala lite olika typer av avgifter. På många ställen är det bara skepparen som får gå iland, innan inklareringen är gjord, men det viktigaste är att respektera respektive lands procedurer, då går det oftast smidigt.

Vi har kommit fram till, att man blir allra tröttast av att segla en natt! Det beror på, att man är vaken hela dagen och sedan blir det en natt med begränsad sömn. Flerdygnssegling innebär ju, att man kommer in i att sova även under dagtid, så det blir inget större sömnunderskott. Detta faktum gjorde att vi var ganska trötta när vi hade klarerat in och efter ett kort resonemang bestämde vi oss för att gå in och lägga oss i Village Cay Marina, för att sova ikapp. Det var nämligen ett väldigt rullande att ligga på ankar utanför Road Town och vi kände inte för att segla vidare just denna dag. Som belöning blir det pubmiddag på ”Pussers” och en ”painkiller”, där muggen ingår i priset. Pusser är det ord man använder i dagligt tal i engelska flottan för, ”Purser”.

Efter första natten i marina, så blir det vikar och på de flesta ställena lägger vi oss på boj. Vi besöker Norman Island, Jost Van Dyke, östra sidan av Tortola, Marina Cays och avslutar i Spanish Harbour på Virgin Gorda.  Tyvärr blir Lena magsjuk efter Norman Island som är vår andra hamn och det tar ett antal dar för henne att återhämta sig, vilket gör att vi inte får ut så mycket som vi skulle önskat av BVI. Det finns många fina vikar med fina stränder och det finns bra snorkling, men BVI är det i särklass dyraste stället vi har varit på i Karibien. Dessutom är det en massiv anstormning av charterbåtar, vilket gör att det är väldigt fullt i vikarna och på ankringsplatserna.

Stränder & öar

De tre indianerna:

BVImats-1

Marina Cay:

Vi kommer att få gäster, Anders & Marie-Louise, den 2/4 och dem skall vi hämta på Antigua. Vår plan är att segla till St Kitts och stanna där ett antal dagar, för att hinna se ön ordentligt. Vi håller därför kolla på vädret, eftersom vi vill hitta ett väderfönster med lite vågor och svagare vind. När man skall gå från BVI till St Kitts medför den förhärskande vinden att det i stort sett alltid är vind rakt i nosen och att kryssa de 125 sjömilen till St Kitts lockar inte, så vi väljer ett fönster den 20/3 som tillåter en rimligt lugn överfart, men för motor.

Sista natten tillbringar vi i Spanish Harbour, dels för att det är utklareringshamn och dels att det är nära till de fantastiska stenformationerna i Bath.

Bath:

Bath från sjösidan dagen efter (bra exempel på mängden charterbåtar), då vi avseglar mot St Kitts:

BVI-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s