St Kitts

När vi är på väg att lämna Spanish Harbour börjar vi titta på var vi skall klarera in någonstans på St Kitts? Vi har läst om en ny hamn, Christopher Harbour, som skall vara jättefin och när vi läste på Ultimos hemsida så läser vi om en jättefin service. Vi ringer till dem och de är jättetrevliga, men hamnen har höga kajer som inte är lämpliga för mindre båtar som oss, inklareringen måste fortfarande ske i Basseterre och sist men inte minst – inga duschar ännu. Vi ringer i stället till Port Zante, som är hamnen och marinan mitt i Basseterre. De är jättetrevliga men kan inte ge besked om det finns plats och de ber oss därför att höra av oss när vi närmar oss. Vi ringer på morgon, när vi befinner oss utanför Statia och får besked att de har plats åt oss, men inte förrän 13.00. Vi är framme 12:45 och ropar upp dockmaster på VHF och får beskedet att de inte är redo ännu, utan vi måste vänta till 14. När vi äntligen blir uppropade med beskedet att vi kan komma in, så får vi ett fantastiskt fint mottagande med tre man som hjälper till med linor och förtöjning, här backar man in mellan stolpar och då är det tacksamt med lite hjälp. Efter 26 timmar till sjöss så är det skönt när man har lagt till och lugnet lägrar sig, men det varar inte länge för nu är det bara att sätta ingång med inklareringen i St Kitts (tull, immigration och hamnmyndighet).

Efter en stund i marinan så förstår vi varför det var svårt att få plats, det finns väldigt få platser för gästande båtar och det är viktigt att prata med marinan innan man kommer.

Måste också berätta att när vi har cirka 5-6 M kvar till Basseterre blir vi plötsligt uppropade av Angelina (Mats och Eva) och det är väldigt roligt att prata en stund med dem på VHF. Vi har inte träffat på varandra sedan Lissabon, så det är ett tag sedan. De är på väg norröver och vi söderut, så vi får nöja oss med ett VHF samtal.

Precis vid marinan ligger kryssningskajen och flera kvarter är uppbyggt för kryssningsgäster med affärer och restauranger. Hela området blir stendött på kvällarna, när kryssningsbåtarna har gett sig av. Det kommer 1-4 stycken per dag, så vi har nu fått vår beskärda del av kryssningsturister.

StKitts-Mats-1

De två första dagarna ägnar vi oss åt att titta på stan, klippa oss och ta det lugnt i största allmänhet.

När vi piggnat till efter vårt seglingsdygn är det dags för utflykter, den första tar oss till en av de fina stränderna och där blir det lunch på Spice Mill. När vi är redo att åka hem, så frågar en taxichaffis oss om vi behöver transport och erbjuder oss två magiska platser. Han ber oss vänta och sticker iväg, för att efter ett tag komma tillbaka med ett stort gäng kryssningsturister som skall tillbaka till sina båtar. Han ber oss vänta, medan han stuvar in alla andra och sedan sätter han Lena i framsätet och därefter trycker han in två tjejer till bredvid henne. Hur Mats skall få plats är en gåta, tills chaffisen kommer med en hopvikbar bräda som han lägger mellan två säten. Vi är tre som fått ”guldplatser” – Lena, Mats och en engelsman på en kylväska – vi tre blir förärade varsin iskall öl pga våra ”fina” platser. Sedan blir det hemfärd med dånande reggaemusik, vi får en resa med stil!!!

Den andra utflykten blir med Joseph och är en rundresa runt ön. Joseph är jättetrevlig och kunnig, det visar sig att han är ingenjör från början och utbildad i Skottland (kallt för en man från St Kitts). Han är stolt över sitt land och väldigt stolt över den fria utbildningen som finns i landet och de universitet som finns här. När det går upp för honom att vi inte är kryssningsgäster, utan seglare som dessutom seglat ända från Sverige till St Kitts blir han väldigt intresserad och ställer en massa frågor och tycker det är jättespännande med ”a amazing couple” som gör detta. Han är väldigt nöjd, för nu har något spännande att berätta för kompisarna, när det är dags för fredagsölen. Två höjdpunkter på rundturen är

  • Romney Manor där Caribelle Batik håller till
  • Brimstone Hill Fortresse

På Cabrielle Batik får man en föreläsning om hur det går till att göra batik och de har en affär med fantastiska batikkläder och tyger.

Brimstone Hill är upptaget på Unescos världsarvslista och är ett väldigt fint fort från 1700-talet, sägs vara Västindiens Gibraltar.

Ytterligare utflyktsbilder:

Vi känner oss nu nöjda med ön, men det går två dagar till för diverse båtvård innan vi lämnar. Efter utcheckning, så seglar vi ned till White House Bay som blir vår nattankring innan avsegling mot Antigua. Vi får en väldigt trevlig sista kväll på Salt Plage.

I högra kanten syns Yasmine.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s